Kroję ziemniaki i dorzucam wyraziste warzywa. To najlepsza sałatka na grilla
Jeśli na majówkę robisz grilla, nie zapomnij o sałatce. To niby detal, ale jeśli jest, sprawia, że zwykłe grillowanie zamienia się w prawdziwą, plenerową ucztę. Nasza propozycja to sałatka ziemniaczana z rzodkiewką. Kiedy ją podasz do karkówki czy kiełbasy z grilla, nie potrzebujesz już ani chleba, ani bułek.
Jak zrobić sałatkę na grilla z ziemniaków i rzodkiewki?
Ta prosta sałatka swój smak zawdzięcza wyrazistym dodatkom, które uzupełniają idealnie sycące ziemniaki. To rzodkiewka, cebula oraz koperek. Nie musisz sztywno trzymać się proporcji z przepisu: możesz śmiało dodać więcej rzodkiewki czy cebuli, jeśli lubisz, albo tak po prostu wyjdzie.
Do zrobienia sałatki najlepiej wykorzystać ziemniaki sałatkowe (w marketach często są opisane jako sałatkowe, można też pytać o ziemniaki typu A). To odmiany, które są zwarte po ugotowaniu i nie rozpadają się podczas krojenia. Dzięki temu ładnie wyglądają w sałatkach.
Świetnym patentem na tę sałatkę jest wykorzystanie i skrojenie również liści rzodkiewki, które są smaczne i zdrowe, a często lądują w koszu. Kiedy już pokroisz wszystkie warzywa, wystarczy sałatkę skropić olejem lnianym (idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami) oraz odrobiną soku z cytryny.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
Idealna na grilla.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 309 w każdej porcji
Składniki
- 8 ugotowanych ziemniakow
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki i rzodkiewki pokrój. Jeśli rzodkiewki mają świeże, młode listki, również je skrój do sałatki. Koperek posiekaj, cebulę pokrój.
- Doprawianie sałatkiDo warzyw dodaj olej lniany, dopraw wszystko sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wymieszaj.
Inne pomysły na sałatkę ziemniaczaną na grilla
Przepis na sałatkę ziemniaczaną możesz oczywiście modyfikować według własnego gustu. Można dodać do niej np. posiekany szczypior albo świeżego czy kiszonego ogórka. Świetną i smaczną opcją jest też przygotowanie dressingu na bazie jogurtu. Wówczas wymieszaj gęsty jogurt pół na pół na majonezem, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dopraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, wymieszaj i dodaj do sałatki. W takiej wersji jednak sałatka nie powinna stać zbyt długo poza lodówką, więc jest to dobra opcja, jeśli grilla robisz we własnym ogrodzie czy na tarasie domu.